„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Elvárások csapdájában

2017. január 12. - pszicho életvezetés

Amikor beszélgetek valakivel, gyakran előfordul, hogy arról mesél, hogy mennyire rosszul esik neki, hogy XY soha nem hívja fel, valamelyik családtagjának eszébe sem jut, hogy segítsen neki valamiben, „tudja, hogy szarul vagyok, de nem kérdezi meg, hogy mire lenne szükségem”…stb. Ismerősek ezek a gondolatok, érzések?

elvaras_csapda.jpg

Ma délelőtt valaki zokogva érkezett meg az órára. Hamar kiderült, hogy rosszul érzi magát a bőrében, de a férje nem hallgatja meg, a szülei nem hívják fel telefonon, kevés barátja van, nem számíthat senkire. Egy ideig hallgattam a panaszáradatot, ami kezdett engem is magával ragadni, és már már elhittem, hogy tényleg teljesen kilátástalan ez a helyzet, amikor elkezdtem egy kicsit másképp figyelni a hallottakra. Egyszer csak elkezdett körvonalazódni, hogy vannak olyan dolgok (elvárások), amiket most nem kap meg, pedig szüksége lenne rá, de ezek mellett van egy csomó olyan dolog, amit viszont megkap, de észre sem vesz. És akkor eszembe jutott Chapman elmélete a szeretetnyelvről.

5 szeretetnyelv (=amiből érzem, hogy szeretve vagyok)

"Elismerő szavak

Az elismerő szavak esetében az egyik fél úgy érzi, hogy a társától érkező, magától értetődő dicséret mindennél többet jelent számára. A szavak tehát ebben az esetben többet érnek a cselekedeteknél.

Minőségi idő

Akinek a minőségi idő a legfőbb szeretetnyelve, az a rá irányuló figyelem hatására érzi leginkább azt, hogy őt igazán szeretik. Ez lehet egy beszélgetés, egy közös vacsora, vagy egy közösen eltöltött hosszú hétvége is. A kulcskifejezés az osztatlan figyelem, hiszen tévézés, olvasás, közben nem lehet kapcsolatot építeni.

Ajándékozás

Az ajándékozás annak szimbóluma, hogy gondolunk a másikra. A szeretet látható jele. Nem szabad összekeverni azonban ezt a szeretetnyelvet az anyagiassággal, hiszen itt jelképes, apró ajándékokról, meglepetésekről van szó, az érték nem számít. Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, már az is a megbecsülés jele, ha valaki időt szakít arra, hogy megtalálja számára a megfelelő ajándékot, vagy meglepje őt.

Szívességek

Annak, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, bármely cselekedet, amely megkönnyíti az életét , rengeteget jelent. A másik fél által elvégzett feladatok (bevásárlás, főzés, mosás, takarítás stb.) kicsiny szolgálatként foghatók fel, amelyek azonban tervezést, időt és fáradságot igényelnek. Jézus egy másik egyszerű, de hatásos példáját mutatta a szolgálatnak: megmosta tanítványai lábát.

Testi érintés

Az átölelés, hátba veregetés, kézfogás, a kar, váll vagy az arc figyelmes megérintése a szeretet vagy törődés kifejezése lehet. Azon személy számára, aki ezt a szeretetnyelvet beszéli, a fizikai jelenlét és az elérhetőség a legfontosabb. Egy-egy kedves mozdulat többet mond számukra száz szónál."

                                                                                                                                Wikipedia

Chapman azt mondja, hogy mindannyiunknak van egy (vagy) több szeretetnyelve, ami mélyebben hat ránk az összes többinél, vagyis ha a másik azon a nyelven fejezi ki a szeretetét felénk, akkor jól érezzük magunkat.

De mi van akkor, ha a másik nem képes azon a „nyelven szeretni”, ahogy nekem jó? Ilyenkor van az, hogy azt érzem, hogy a körülöttem levők nem szeretnek. De ez ilyen formán egy csapda, ha a másiktól olyan dolgot várok el, amit ő nem képes megadni, azt nyilván soha nem fogom tőle megkapni!

Ha ezt felismertem, akkor ránézhetek úgy is a helyzetemre, hogy megvizsgálom azt, hogy mit kapok a másiktól!

Gyorsan elő is vettünk egy papírt, és megnéztük közösen, hogy mit kap a körülötte levőktől (ellentétben azzal, amiről eddig beszélt, hogy mit nem kap meg). Közben az látszott rajta, hogy fokozatosan megkönnyebbült. Lehet, hogy mégiscsak szeretik őt a számára legfontosabb emberek, csak éppen ezt másképp fejezik ki, mint ahogy ő elvárja tőlük?

Voltál már hasonló helyzetben? Neked mi a szeretetnyelved? És a számodra fontos embereknek?

 

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6312120519

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása