„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Tűpontos tünetek

2019. október 28. - pszicho életvezetés

Pánik és szorongás… sokak számára ismerős tünetek lehetnek ezek.

Hozzám gyakran térnek be ezekkel a problémákkal a kliensek. Azt gondolom, hogy a tünetek a legpontosabb útmutatók a lelkünk felé. Tűpontosan mutatják, hogy mivel van dolgunk.

Nemrégiben egy középkorú nő tért be hozzám komoly szorongásos (és kényszeres) tünetekkel. Eleinte csak figyeltem, hogy mit mesél: gondolatai között állandóan ott volt, hogy felgyújtani magát, felgyújtani valamit, robban valami… Egyszer csak úgy éreztem, mintha egy háborús színhelyen lennék, és ez a gondolat nem hagyott nyugodni. Megkérdeztem, hogy a háború alatt mit csinált a családja (én automatikusan a II. Világháborúra asszociáltam). Először semleges válasz érkezett. Majd hosszú csend következett, és eleredtek a könnyei.

  • A háború, igen, a háború- mondta.

delszlav.jpg

És akkor elmesélte, hogy fiatalként átélte a Délszláv háborút. Mindaz a szorongás, amit akkor családja iránt érzett innen a biztonságos Magyarországról, egyedül, aggódva, elfojtva ott munkált benne, és utat keresett, hogy kitörhessen, feldolgozásra kerülhessen.

Nagy hatással volt rám ez a találkozás. Azóta még figyelmesebben hallgatom, hogy mit üzen egy-egy tünet, amikor betér hozzám valaki.

Ha együtt tudunk lenni a tüneteinkkel, ha figyelmet tudunk adni nekik, ha merjük meghallani, hogy mit üzennek, már rengeteget tettünk magunkért és a gyógyulásunkért!

Ezt a figyelmes "hallgatást" többféle módszer segítheti. A Gendlin- féle fókuszolás egy olyan gyógyító befelé figyelés, ami kísérő segítségével elvezethet téged a tüneted gyökeréhez. 

Van valamilyen tüneted? Szeretnéd már végre megérteni az üzenetét, és elengedni a tünethez kapcsolódó nehézségeket? Kipróbálnád a fókuszolást? Keress bátran!

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr7415268570

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása