„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Fókuszolj a szorongás és pánik tüneteinek hatékony enyhítéséért (IS)!

2020. február 03. - pszicho életvezetés

Munkám során gyakran használom a fókuszolás módszert a folyamatok kísérésében, ezért azt gondoltam, hogy írok róla egy kicsit, hogy jobban látható legyen, mi ez a módszer, és miért tud rövid idő alatt változást hozni az életünkben.

A fókuszt gyakran használom szorongás és pánik esetén, mert azt tapasztalom, hogy ez a mély önmagunkhoz való kapcsolódás olyan változásokat és megtapasztalásokat hozhat, ami hatékony segítség lehet a tünetek enyhítésében, megszüntetésében. Amikor a szorongás már ott tart, hogy bezárja hordozóját a lakásba, szűkíti az életterét (nem mer kimozdulni, nem mer tömegközlekedni, nem mer emberek közé menni, mert fél, hogy rosszul lesz, rájön a hasmenés, elájul…), akkor érdemes lehet a tüneti kezelésen kívül (szorongásoldó technikák, szorongásoldó szerek…) a dolgok mögé nézni.

Természetesen nem csak a szorongás és pánik okozhat problémát. Életünk során gyakran érezhetjük úgy, hogy nem vagyunk jól a bőrünkben, valamit meg kéne oldanunk, de ellenállást, gátat érzünk magunkban, elakadtunk, és nem tudjuk, hogy merre lépjünk tovább, vagy helyzetek ismétlődnek (ezáltal ismerősek), de mindig ugyan abba a folyóba lépünk.

Az is lehet, hogy a testünk jelez valamilyen tünet formájában (hátfájás, fejfájás, bőrtünetek…), és egyszerűen nem értjük, hogy min kellene változtatnunk ahhoz, hogy a tünet enyhüljön, elmúljon, vagyis nem értjük, hogy mit üzen a testünk a tünetünkön keresztül. Fontos kiemelnem, hogy amint megértjük, hogy testi tünet formájában mit akar a lelkünk tudtunkra adni, és sikerül megtalálnunk a változtatás módját, a tünet is elkezdhet enyhülni, eltűnni!

fokuszolas.jpg

Ezekben segíthet a fókuszolás módszer, amit 1978-ban Gendlin fejlesztett ki. Először önsegítő módszernek indult, később tovább fejlődve terápiás lehetőségeket nyitott meg az elakadások terén. A fókusz egy olyan belső folyamat, amely minden, valódi változással járó eszköz és módszer mögött jelen van.

A fókuszolás segítségével arra lehetsz képes, hogy megtalálhasd azt a pontot, ahol életed elakadt, begörcsölt, gátlás alá került, meglassult, és e ponton változást idézhess elő úgy, hogy puszta gondolataidnál, érzelmeidnél mélyebb szintről élhesd meg önmagad. (Gendlin) Amikor rátaláltál arra, hogy mivel van az adott témád kapcsán dolgod, akkor annak megoldására is ott lesz a tér (és minden belső bölcsességed)! Csak a testünk ismeri igazán a problémáinkat, és azt, hogy miben rejlik ennek oka. Így a testünk, miközben legmélyebb szinten kapcsolódunk hozzá, autonóm módon választ ad számos problémánkra. A testünk bölcsessége mutathat utat a problémáink megoldása felé.

A fókuszolás egy belső folyamat, melynek során kapcsolódunk önmagunkhoz, hogy problémáinkra megtalálhassuk a megoldásainkat.

Hogyan zajlik egy fókusz folyamat?

Első lépésként meghatározzuk azt a témát, amivel dolgozni szeretnél az adott órán. Utána egy úgynevezett figyelembevitel történik, ami kicsit hasonlít arra, amikor relaxáció során ellazítod a testrészeidet, de itt nincs szükség lazításra (csak ha Te akarod), hanem csak arra, hogy egy kicsit másképp figyelj befelé (nem úgy, ahogy a hétköznapokban szoktál), figyelmet kaphasson, hogy MI VAN BENNED. Ha akarod, becsukod közben a szemed, ha akarod, nyitva hagyhatod. Itt csak olyan dolgok történnek, amit Te irányítasz, a kontroll a kezedben van (ellentétben a hipnózissal!), így annak a kontrollja is, hogy milyen mélyre akarsz menni, és hogy mi fog történni. A figyelembevitel után pedig elindul maga a folyamat, ahol ránézhetsz a hozott problémádra, és megtalálhatod, hogy mire van szükséged ahhoz, hogy változni tudjon. Én csak kísérem a folyamatodat, követve a Te igényeidet.

Fontos, hogy a tudatalattink nagyon bölcs, ezért csak annyit fog megmutatni, amennyit éppen el tudsz hordozni, tehát nem fogsz összeomlani alatta. Ezért használható traumák feldolgozásakor is biztonsággal.

Ha szívesen kipróbálnád, hogy hogyan hozhat a fókusz változást az életedben, keress bátran!

 

Ha segítségre van szükséged, keress bátran! Email: kovesi.mariann@gmail.com

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6515452960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása