„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Életvezetési tanácsadás

2018. április 14. - pszicho életvezetés

„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” – mondta Lao Ce, a taoizmust megalapító filozófus, aki Krisztus előtt a 4. században élt Kínában. 

Ha úgy érzed, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, és ezen változtatni szeretnél, akkor itt a lehetőség, hogy tegyél érte! 

Lelki problémák esetén (a teljesség igénye nélkül): önismereti és önelfogadási problémák; önbizalomhiány; félelem, szorongás, depresszió; feszültség, stressz; életkori krízisek; szexualitással kapcsolatos problémák; fájdalmas emlékek; nehezen kezelhető indulatok; kényszeres gondolatok és cselekedetek; öngyilkossági késztetések – vagy bármi egyéb, amitől rosszul érzed magad a bőrödben 

Kapcsolati problémák esetén: ide tartoznak mindazon problémák, amelyeket általában „az emberekkel”, a közvetlen környezeteddel vagy akár egy konkrét személlyel kapcsolatban megélsz. Ez lehet pl. gátlásosság, kapcsolatteremtési vagy kommunikációs nehézség, magány és elidegenedettség érzése, viselkedési probléma, családi vagy párkapcsolati konfliktus, szülőkről való leválás, gyermekek elengedése, gyász vagy egyéb veszteség élménye, munkahelyi konfliktus – és tengernyi más dolog, amit a másokkal való kapcsolatodban megélsz (vagy épp nem élsz meg, csak szeretnél). 

Testi tünetek esetén: bármilyen olyan testi tünet, ami nehezíti a hétköznapjaidat (hátfájás, zsibbadás, fülzúgás…stb.) 

eletvezetesi.JPG

 

Az életvezetési tanácsadás egy hosszabb folyamat, amely abban segít, hogy a segítséget kérő megértse élethelyzeteit (pl. milyen sorskönyve van), rálásson arra, hogy egy-egy helyzetben mit és miért csinál (milyen játszmákban van benne, „miért lépett már megint ugyanabba a folyóba”…stb.), és hatékonyan, hosszú távú, tartós változást tudjon elérni az életében. Az életvezetési tanácsadás során egy mélyebb önismereti munka folyik heti rendszerességgel. 

Ehhez az integratív szemléletű terápiás munka hatékony segítséget nyújt. 

Integratív szemlélet

Integratív terápia és integratív szemlélet: munkám során többféle módszert alkalmazok attól függően, hogy az adott élethelyzetben a segítséget kérőnek mi a leghatékonyabb. Ilyen technikák a tranzakcióanalítikus tanácsadás, kognitív terápia, fókuszolás, meditáció, stresszoldó technikák. 

Mi az integratív szemlélet?

Mindennapi életünk során jogunk és lehetőségünk van ahhoz, hogy amennyire az objektív körülmények engedik, szubjektív jól érezzük magunkat: testben, lélekben és kapcsolatainkban. 

Ez egy folyamat, amelynek során megtanulhatunk e jogunkkal élni, megtanulhatjuk e lehetőségünket valóra váltani. 

A folyamat célja a változás, mégpedig a pozitív változás. Úgy gondolom, hogy minden ember alapvetően rendben van, még akkor is, ha történetesen valamiért nem érzi jól magát a bőrében. A segítséget kérő embernek egy olyan személyre van szüksége, aki őt egyenrangú partnernek tekintve tisztelettel van iránta; aki teljes figyelemmel hallgatja őt; aki legjobb tudása szerint, elkötelezetten kíséri azon a kalandos úton, amelyen elindul, hogy felfedezze azon saját – pillanatnyilag számára rejtett – erőforrásait, amelyek a pozitív változást lehetővé teszik. 


Tranzakcióanalítikus tanácsadás

Erik Berne tette le az 1960-as években a tranzakcióanalízis (egy új pszichológiai irányzat) alapjait. A tranzakcióanalízis a sorskönyvvel, emberek közötti tranzakciókkal, interakciókkal , szerepekkel és a játszmákkal foglalkozik. Bizonyára mindenki számára ismerős az, amikor azt éljük meg, hogy már megint ugyanabba a folyóba léptünk. Ilyenkor a sorskönyvünkben vagyunk, vagyis futtatjuk a saját magunk által előre megírt forgatókönyvünket. 

De mi is az a sorskönyv? A sorskönyv nem egyelő a nagybetűs SORS-sal, amit olyan értelemben használunk a köznyelvben, hogy pl. „a sorsom elől nem tudok kitérni”, „a sorsom eleve elrendeltetett”…stb, vagyis elkerülhetetlen és megváltoztathatatlan. 

A sorskönyv egy önmagunkban hordott, általunk előre megírt program (szüleink által verbális és nem verbális üzenetek által megerősített gátló parancsok, engedélyek és ellenparancsok), amely bizonyos körülmények között (elsősorban stresszhelyzetben, illetve a gyerekkort idéző helyzetekben) automatikusan lefut, megerősítve önmagát és továbblökve minket életünk útján annak előre megírt beteljesedése felé. A sorskönyv az élet döntő eseményeire vonatkozik: arra, hogy sikeresek leszünk-e, vagy sem; hogy milyen lesz a párkapcsolatunk, a családunk és a munkánk; hogy egészségben vagy betegségben éljük-e az életünket; hogy hogyan, milyen körülmények között fogunk meghalni. A sorskönyvünk megírásával hatéves korunkra nagyjából elkészülünk, de a kamaszkor kezdetéig ezt-azt még alakítgatunk rajta. 

A sorskönyv nem azt jelenti, hogy ténylegesen így fog lezajlani az életünk. Rengeteg tényező befolyásolja, hogy hogyan éljük az életünk, milyen döntéseket hozunk benne. Az egyik ilyen döntés, hogy önismereti és terápiás munkával az egyén képessé válhat arra, hogy kilépjen sorskönyvéből, és ne korai, gyermeki tudattal hozott döntéseihez ragaszkodva, hanem autonóm módon élje az életét. 

Ehhez a kilépéshez nyújt segítséget az életvezetési tanácsadás során végzett önismereti munka. 

Kognitív terápia

A kognitív viselkedésterápiás megközelítés Aaron Beck nevéhez fűződik, aki az 1960-as években dolgozta ki terápiás rendszerét. E megközelítés lényege, hogy az emberek szemléletmódja és hiedelmei alapvetően meghatározzák az érzelmi reakcióikat és a viselkedésüket. Ez azt jelenti, hogy ugyanannak az eseménynek különböző jelentése lehet az egyes emberek számára. 

Kognitív viselkedésterápia abban segít, hogy minél hatékonyabban, minél rövidebb idő alatt fel tudjuk ismerni és meg tudjuk változtatni a hibás, szorongást keltő gondolkodási folyamataikat. Ennek első lépése, hogy felismerjük azokat a gyakran visszatérő negatív automatikus gondolatokat, melyek a legkülönbözőbb szituációkban megjelennek, és minduntalan negatív érzelmeket eredményeznek. A terápia célja ezeknek a szorongást keltő gondolatoknak, valamint az ezek mélyén húzódó téves vélekedéseknek, hiedelmeknek a felismerése és megváltoztatása.

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4513797856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása