„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Mi kell ahhoz, hogy változtatni tudjunk?

2016. augusztus 12. - pszicho életvezetés

Az elmúlt pár napban két olyan beszélgetésem is volt, amikor a siker kapcsán felmerültek a célok. Először arról beszélgettem valakivel az éjszaka közepén Hosszú Katinka egyik csodálatos győzelmét nézve, hogy vajon jó-e azt sulykolni, hogy mindent elérhetsz, amit megálmodsz. Vajon egy hátrányos helyzetű gyerekre is ugyanúgy igaz-e ez a mondat, mint egy jobb háttérrel rendelkező gyerek esetében.

Aztán egy nappal később egy kliensem mondta azt nekem, hogy már nem mer változtatni a jelenlegi helyzetén (munka, párkapcsolat), mert amikor eddig változtatott, akkor utána nem érezte az elégedettséget. Ebből azt a következtetést vonta le magának, hogy ő úgysem tudja soha megvalósítani a céljait, ezért inkább benne marad abban, amiben van.

10824233_3061b3c102d7dfa634e9a22b0dc9406e_wm.jpg

A célokat jól és reálisan kell kitűzni ahhoz, hogy el is tudjam érni. Ezzel gondolom nem mondtam nagy újdonságot, mégis sokszor azt látom, hogy a sikertelenség valódi oka nem az alkalmatlanság, hanem a rosszul kitűzött célok.

De vajon mikor határozom meg jól a célomat? Ha azt mondom, hogy szeretnék egy jó munkahelyet, akkor az egy jól kitűzött cél? Ha szeretnék egy jó párkapcsolatot, akkor tudom, hogy mit akarok elérni? Elég csak ennyit mondanom? Ezek elérhető célok?

Azt gondolom, hogy amikor változtatni akarunk valamin az életünkben, akkor nagyon körültekintően kell eljárnunk, és rengeteg kérdésen át kell rágnunk magunkat, hogy a változás útjában levő tigrisünk a sarokban ne legyen olyan félelmetes.

Mitől érzem jól magam egy munkahelyen? Mi kell nekem ahhoz? Legyen ablak a munkahelyemen és természetes fény? (Nálam ez például kardinális kérdés, mivel éveken át dolgoztam egy olyan ifjúsági irodában, ahol nem volt ablak.) Vagy esetleg jó munkahelyi légkör? Az mit jelent nekem? Mitől lesz jó a munkahelyemen a légkör? Vagy sok fizetésre vágyom? Mi az a (végzettségeim és tapasztalataim alapján) reális fizetés, amivel elégedett lennék?

Mitől lesz jó a párkapcsolatom? Ha a párommal mindenben egyet értünk? Ha nem veszekszünk soha? Ha azonos az érdeklődési körünk? Ha sok pénzt kezesünk és nincsenek filléres gondjaink? Ha a másik támogatja a karrieremet? Ha azonos értékeket vallunk?

Még bőven sorolhatnám a kérdéseket, de mivel minden élethelyzet más és más, ezért nem folytatom a sort. De egy fontos kérdést még felteszek, ami lavinaként hozza a többit is: a kritériumaim közül mennyinek kell teljesülnie ahhoz, hogy azt tudjam mondani, hogy érdemes volt változtatnom a korábbi helyzetemen? Mindnek egyszerre és azonnal? Vagy ha már egy kritériumom jobb lett egy kicsit is, mint előtte volt, akkor már érdemes volt változtatnom? Csak akkor érdemes változtatnom, ha minden tökéletesen passzolni fog az elképzeléseimnek? Csak akkor mondhatom, hogy megérte a változtatás? Egy lépésből el kell érnem a célomat ahhoz, hogy meg tudjam azt élni, hogy nekem most jó? A célhoz vezető utat is lehet élvezni?

Azt hiszem, hogy ennyi kérdés után már csak a válaszok hiányoznak! De azokat mindenkinek magának kell kitalálnia, mert nincsenek univerzális, mindenkire igaz válaszok.

Álljon itt a végén a gondolatindító Hosszú Katinkától egy idézet: „Ha valamit el akarsz érni, megtalálod a módját, ha nem akarod eléggé, találsz rá kifogást!”

Ha változtatni szeretnél, keress bátran!

 

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr2810406448

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pan Modry 2016.08.13. 17:02:21

Szerintem nem celokat kell megfogalmazni, hanem inkabb bizonyos ertekeket es viselkedesformakat amikhez utana kovetkezetesek maradunk.
süti beállítások módosítása