„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

A hűtlenség megbocsátható?

2017. március 04. - pszicho életvezetés

Egy megcsalásos történet valahogy soha nem úgy néz ki, hogy a kapcsolatban minden tökéletes volt, de valahogy képbe került véletlenül a harmadik. Ha jobban megvizsgáljuk ezeket a történeteket, akkor bizony rá lehet akadni néhány tipikus előzményre. Például:

  • egy régóta húzódó konfliktus
  • elégedetlenség
  • kommunikációs szakadék (elbeszélés egymás mellett, nem „egy nyelvet beszél a pár”…)
  • távolodás (például megszületik a gyerek, és a prioritások áthelyeződnek)
  • kielégítetlen igények, szükségletek (pl. közös idő eltöltése…)
  • mindennapos nehézségek (anyagi bizonytalanság miatti feszültségek)
  • szexuális elhidegülés

megcsalas_hutlenseg.jpg

Nem azért romlik meg egy kapcsolat, mert megjelent a harmadik, hanem azért jelent meg, mert a kapcsolatban valami nem megfelelően működött. Vagyis a szerető megjelenése valójában egy tünete, nem pedig a kiváltó oka a kapcsolat romlásának.

De mi van akkor, ha kiderül a félrelépés? Rendbe lehet még hozni a kapcsolatot? Helyre lehet állítani a megingott bizalmat?

Első lépésként érdemes megvizsgálni, hogy mi vezetett odáig, hogy a szerető be tudott lépni a képbe? Meg kell ismerni az okokat, motivációkat. Ehhez akár támpontot adhat az a néhány feljebb felsorolt példa is. Mindkét fél szempontjait figyelembe kell venni, hogy minél teljesebb kép alakulhasson ki a helyzetről, a kapcsolatról.

Második lépés tisztázni azt, hogy mindkét fél szeretné-e folytatni a kapcsolatot. Ha igen, akkor fel kell dolgozni, hogy mit okozott ez a félrelépés a kapcsolatban, el kell gyászolni az elveszített bizalmat, és azt a képet, ami eddig a fejünkben élt a kapcsolatról. Csak ezután kezdődhet meg a következő lépés.

Harmadik lépésben meg kell nézni, hogy a megcsalt félnek mire van szüksége ahhoz, hogy a megrendült bizalma visszaállhasson? Mit vár a másik féltől, hogy mit tegyen ennek érdekében? A bocsánatkérés (és annak valamilyen rituális formája) segítheti ezt a folyamatot, sőt elengedhetetlen része.

Azután a következő lépés az új alapok létrehozása. Érdemes megvizsgálni, hogy hogyan változtatnak azokon a dolgokon, ami a megcsalásig vezetett. Sokszor akadályozza a folyamatot, hogy a megcsalt fél nehezen tudja elfogadni, hogy annak ellenére, hogy őt csalták meg, neki is van része a kialakult helyzetben.

És hogy a hűtlenség megbocsátható-e? Nincs rá univerzális válasz. De az biztos, hogy akár együtt, akár külön folytatja a pár két tagja tovább az életét, rengeteget tanulhatnak önmagukról és a másikról a kialakult helyzet kapcsán.

Ha ehhez a tanuláshoz segítségre van szükséged, keress bátran!

 

Ha segítségre van szükséged, keress bátran! 

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

 

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr4012311049

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása