„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

A szorongás fogságában- lépések a változtatás felé 1. rész

2017. február 24. - pszicho életvezetés

A szorongás egy olyan állapot, amivel nagyon nehéz együtt lenni. Van olyan, amikor sokáig lappang, mint egy búvópatak, és csak akkor vesszük észre, amikor már elhatalmasodott, de olyan is van, amikor hirtelen a „semmiből” tör elő hatalmas energiával. Bármelyik verzióval is van dolgunk, mindkét esetre igaz az, hogy bizonyos megküzdési stratégiáink minden igyekezetünk ellenére csak rontanak a helyzetünkön. 

Az a mód, ahogyan a szorongásra reagálunk, jelentősen hozzájárulhat a szorongásos probléma kialakulásához!

A szorongásnak fontos célja van: azért olyan kellemetlen, hogy hatékonyan felkeltse a figyelmünket akár egy vélt vagy valós veszélyre, akár egy olyan élethelyzetre, amin változtatni kell.

szorongas_fogsagaban.jpg

Az egyik stratégia, amit ilyenkor alkalmazni szoktunk, hogy megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni annak reményében, hogy majd csak elmúlik.

Gyakran teszünk így, ha egy érzést nem értünk, vagy nem tudjuk, hogy mit kezdjünk vele. A gond csak az, hogy a szorongásnak éppen az lenne a fő célja, hogy ráterelje a figyelmünket valamire. Az elfojtott szorongás nem párolog el, hanem ott lappang a felszín alatt, és mint egy nagy tűz, amit nem oltottak el rendesen, egyszer csak figyelmeztetés nélkül lángra kap. Ez gyakran olyankor történik, amikor sebezhetőek, fáradtak, magányosak vagy feszültek vagyunk.

A lappangó szorongással nagyon nehéz mit kezdeni, mert túl messzire került a kiváltó októl, és ezáltal irracionálisnak, kontrollálhatatlannak tűnik.

Amikor ezt éljük át, akkor a legfontosabb első lépés, amit magunkért tehetünk, az a helyzet elfogadása:

  1. a szorongás csak egy tünet, ami a figyelmemet kéri
  2. a szorongás nem az ellenségem, azért van itt, hogy segítsen nekem valamit megértenem, megváltoztatnom
  3. az hogy most szorongok, az egy átmeneti állapot, most ennek helye van az életemben
  4. nem véletlenül most mutatja meg magát
  5. azzal együtt, hogy most szorongok, szerethető és elfogadható vagyok ÉS szeretem és elfogadom magam (tudom, ez a legnehezebb ilyenkor)

A második lépés az, hogy érdemes feltárni, hogy miért van jelen az életemben a szorongás, mire akarja felhívni a figyelmemet, miben kell változnom, min kell változtatnom ahhoz, hogy elmúljon vagy enyhüljön a szorítása. Ehhez szükség lehet egy külső szemre is, akit segít kívülről ránézni arra, hogy miben vagyok benne.

A következő részben arról fogok írni, hogy mi történik akkor a szorongással, ha az elkerülés stratégiáját választom arra, hogy a szorongással ne kerüljünk kapcsolatba.

Ha segítségre van szükséged, keress bátran! 

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr3012286983

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása