„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

A szorongás nem ellenség

2016. május 23. - pszicho életvezetés

Talán most sokan meglepődtek a címen. Még hogy nem ellenség a szorongás? Jön- megy, nem jó vele együtt lenni, váratlan helyzetekben megjelenik, megkeseríti a mindennapokat… és még sorolhatnám, hogy mi minden eszünkbe juthat, ha meghalljuk a szorongás szót.

szorongas2.jpg

Próbáltál már együtt lenni vele? De nem kényszerből, hanem önszántadból. Amikor jön, akkor gyakran beleesünk abba a hibába, hogy megrémülünk, hogy már megint itt van, dühösek leszünk rá, megijeszt, hogy valami baj(om) van, szabadulni akarunk tőle, lehetőleg minél gyorsabban.

Ismerős az a helyzet, amikor éjjel nem tudunk elaludni, és azon dühöngünk, hogy „mindjárt fel kell kelni, de még mindig nem alszom”? Amíg abba tesszük az energiánkat, hogy ezen morfondírozunk, addig viszonylag kevesebb eséllyel alszunk el. De amikor nézőpontot váltunk, és elkezdünk valamilyen technikát alkalmazni arra, hogy elaludjunk (pl. relaxálunk, bárányokat számolunk, vagy csak egyszerűen beletörődünk abba, hogy ez az éjszaka most ilyen, megszívtam), akkor talán nagyobb eséllyel alszunk el, és pihenhetünk még egy kicsit.

Érdekes lehet együtt lenni egy kicsit másképp a szorongásunkkal, új nézőpontból ránézve. Egyre több elmélet irányul arra, hogy a betegségek (és a testünk) üzen nekünk. Így van ez a szorongással is.

Mi lehet a szorongás pozitív szándéka? Mitől óvja, védelmezi a szorongás azt, aki szorong? Mi az a pozitív cél, amit el szeretne érni a szorongó részünk?

Sok olyan kérdés van, amivel talán közelebb lehet kerülni ennek a kellemetlen tünetnek a gyökeréhez. Például ilyenek:

  • Vajon miért jön a szorongás?
  • Miért pont akkor jön?
  • Mit akar megmutatni?
  • Mit csinál velem?
  • Mit hitet el velem?
  • Miben akadályoz? (Minek az élvezésében vagy elvégzésében?)
  • Mit „nyerek” a segítségével? (pl.: Mit kerülök el? Mit kapok olyankor másoktól? stb…)

Biztos eszedbe jutnak még kérdések, amiket ilyenkor feltehetsz magadnak! A kérdések, és a rá adott válaszod elvezethetnek a szorongásod gyökeréhez!

És íme a bónusz kérdés: hogyan vagy az elfogadással? Önmagad elfogadásával és szeretetével? Úgy, ahogy vagy, olyannak, amilyen vagy?

Amíg az okot nem szüntetjük meg, addig a tünet üzenni fog!

Izgalmas önismereti útra léphetsz, ha elkezded megválaszolni ezeket a kérdéseket! Jó munkát hozzá! 

 

Ha változtatni szeretnél, keress bátran! 

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr258740328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása