„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Miért (nem) lehet az ex-szel találkozni?

2016. október 24. - pszicho életvezetés

A minap az egyik férfi kliensem arról mesélt, hogy a barátnője nem nézi jó szemmel, hogy ő az exével tartja a kapcsolatot. Ezt az álláspontot már sokaktól hallottam, és bevallom őszintén, mindig elgondolkoztat a dolog, hogy vajon miért ilyen gyakori ez a jelenség, és mi lehet a hátterében.

A kapcsolat tartásának nyilván fokozatai vannak (a néha összefutnaktól kezdve egészen a mindent tudnak még mindig egymásról skálán), ebbe most nem is mennék bele. Engem az a helyzet foglalkoztat most, hogy miért van az, amikor az egyik fél kategórikusan kijelenti, hogy márpedig semmilyen formában, soha ne találkozzon a párja az exével.

Miért nem lehet az ex-szel tartani a kapcsolatot? Mitől félek? Mi történik akkor, ha a párom tud a régi szerelméről vagy találkozik vele?

megcsalas.jpg

Az alábbiakban 3 gyakori okot és a megoldásuk felé vezető lehetséges utat szeretném bemutatni:

  1. Egy kapcsolat a bizalmon alapszik jó esetben. Sokszor előfordul, hogy a féltékeny fél attól tart, hogy az ex-szel való találkozás felébreszti a régi érzéseket, emlékeket, és akkor a párja visszamegy az ex-hez vagy megcsalja vele. Miért tenne ilyet a párom? Ha a kapcsolatunkban minden rendben van, kielégítő a szexuális életünk, lelkileg meg tudjuk adni egymásnak azt, amire szükségünk van, akkor mitől félek? Miért kezdene újból az ex-szel, akivel valami már egyszer nem működött (vagy csak egy egyéjszakás kaland volt)? Elvégre, ha működött volna a kapcsolatuk, akkor még mindig vele lenne, nem? Azt gondolom, hogy egy kapcsolatba akkor tud belépni a harmadik fél (akár csak egy egyéjszakás kaland formájában is), ha valami nem stimmel.
  • Ha ez a helyzet, hogy érzem, hogy valami nem stimmel a kapcsolatunkban, akkor érdemes abba energiát fektetni, hogy azon változtassunk. Ha tiltom az ex-től, azzal a kapcsolatom hiányosságai nem oldódnak meg, ellenben a tiltott gyümölcs mindig felértékelődik…

 

  1. A másik probléma, ami a féltékenység hátterében állhat, az az önbizalomhiány. Érdemes gyanút fogni akkor, amikor olyan gondolatok kerítenek hatalmukba, amikor a másik ex-ére gondolok, hogy az ex mennyivel jobb nő/férfi nálam, jobb alakja van, biztos jobb volt vele az ágyban, intelligensebb is nálam… és még sorolhatnám.
  • Ilyenkor érdemes megvizsgálni, hogy valóban az ex-ről szól a történet? Vagy esetleg rólam? Én hogy vagyok önmagam és a testem elfogadásával? Mit teszek azért, hogy az önbizalmam növekedjen?

 

  1. A harmadik gyakori probléma az elhagyástól való félelem. Erről korábban már részletesen itt a blogomon írtam. Van olyan, amikor egy helyzet kapcsán- jelen esetben akkor, amikor a párunk az exével akar találkozni- különösen erős érzelmeket élünk át, amik valahogy nincsenek arányban a helyzet súlyával. Ilyenkor gyanakodhatunk, hogy nem az „itt és most”-ra reagálunk, hanem valamilyen múltbeli- gyerekkori- esemény érzéseit éljük újra és újra.
  • Ha ezt felismerem, akkor érdemes ennek alaposan utána járni, megfejteni az érzések hátterét, és feloldani a múltbeli fájdalmakat. Ehhez jól jöhet egy szakember segítsége és a gyengéd módszerek, mint például a fókuszolás, amelyről ugyancsak írtam már korábban.

Biztos vagyok benne, hogy a sort még sokáig lehetne folytatni, és hogy ez a téma lőporos hordóként lehet jelen egy kapcsolatban. Mindenesetre bármi is álljon a háttérben, mindenképp megfontolandó lehet, hogy ha tiltom a páromat az ex-től, akkor vajon a kívánt eredményt érem-e el…

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

 

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr5311834805