„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Tudom, Neked mindig a rosszfiúk kellenek!- SORSKÖNYVÜNK 5. rész

2016. október 01. - pszicho életvezetés

A címben szereplő mondatot a minap mondtam egy barátnőmnek, aki arról panaszkodott, hogy megismert egy srácot, aki a tenyerén hordozza, de nem érez iránta vonzalmat, pedig nagyon vágyik egy normális párkapcsolatra. Ellenben, ha egy ’rosszfiú’ környékezi meg, rögtön felcsillan a szeme. A ’rosszfiú’ fogalmát gondolom, hogy senkinek nem kell magyaráznom. J Annak oka van, ha valaki mindig belebotlik az úgynevezett rosszfiúkba, majd a kapcsolat végén (ha egyáltalán eljut az ismeretség a kapcsolat szintjéig) levonja megfelelő a következtetést: „Már megint így jártam” vagy „már megint ez történt velem”. Ha ezek a mondatok már sokadszorra hangoznak el az ember életében, akkor érdemes feltenni néhány kérdést:

  • Hogy lehet az, hogy mindig ilyen pasik kerülnek az utamba?
  • Miért nem ismerem fel az elején? Ha fel is ismerem, akkor mi vonz bele a dologba?
  • Miért van szükségem erre a tanulságra mindig?
  • Miért nem vonzanak a jófiúk?

 rosszfiu.jpg

Ha TA-s nyelvre akarom összefoglalóan lefordítani a kérdést, akkor az így hangzik: Mi a sorskönyvi nyereséged (=mi fog történni veled) abból, ha kapcsolatba kerülsz egy "rosszfiúval"?

Mielőtt válaszolnál a kérdésre, gyorsan összefoglalom, hogy mi a sorskönyv:

- 0 és 7 éves korunk között „írjuk”, 14 éves éves korunkig még egy kicsit pontosítjuk

- tudattalan életterv arra vonatkozóan, hogy hogyan kell leélnem az életemet

- a programozás már születésünk előtt elindul, hiszen hatással van sorsunkra az is, ami a szülőkkel, nagyszülőkkel történt

- gyermekként tiltások, elismerések, felszólítások formájában képet kapunk arról, hogy milyen a világ és milyenek vagyunk mi magunk, ebből pedig következtetéseket vonunk le arra nézve, hogyan biztosíthatjuk a körülöttünk lévők szeretetét, hogyan maradhatunk meg ezen a világon, vagyis így „megírjuk” a sorskönyvünk forgatókönyvét

Szóval akkor, amikor felismerjük, hogy valahogy nem tudjuk jól érezni magunkat a bőrünkben, nem találjuk a helyünket az életünkben, akkor érdemes tüzetesebben ránézni az előre megírt sorskönyvünkre, és megfogalmazni, hogy vajon mit „nyerünk” abból, ha benne vagyunk.

Például azt, hogy bebizonyosodik, amit már anyám is mindig mondott, hogy „a férfiakban nem lehet megbízni”? Vagy esetleg azt, hogy „a nő feladata az, hogy tűrjön”? Vagy „a férfiak mind hazugok”? Esetleg „nem érdemlem meg, hogy boldog legyek”?  „Értéktelen vagyok, ezért lehet velem így bánni!” És a sort még bőven folytathatnám, de most nem teszem, mert fontos, hogy mindenki megtalálja a mondatát, ami ráillik arra, amit gyerekkorában megtanult a világról, a másikról, a kapcsolatokról, a férfiakról, a nőkről…

Tehát ha olyan párt választok, akivel be tudom gyűjteni a nyereségemet (FONTOS: ezt tudat alatt csinálom), akkor az biztonságos: már jól ismert érzéseim lesznek, beigazolódnak a világról és a másikról alkotott hiedelmeim, tehát minden ismerős lesz. És ez az ismerős dolgokhoz való ragaszkodás az egyik, ami benne tart minket a sorskönyvünkben. Mert az ismeretlen félelmetes, mint a tigris a sarokban!

És hogy mi jön ezután? Jó hír, hogy sehol nincs előírva az, hogy így kell a sorskönyvem szerint leélnem az életemet. Ki lehet lépni belőle. Ezt hívja a TA autonómiának. De ahhoz hosszú út vezet. Sok mindent meg kell értenem a saját működésemről és a kora gyerekkori döntéseimről. Ehhez az első lépés a felismerés!

 

Ha ehhez a folyamathoz segítségre van szükséged, keress bátran!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr8711747483

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása