„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

A gyerekek testének tiszteletben tartása- egy iskolai orvosi vizsgálat margójára

2016. október 14. - pszicho életvezetés

Szülőnek lenni sokszor nehéz dolog. Ezt ma reggel a saját bőrömön ismét megtapasztalhattam, amikor baktattam az iskola felé. Tudtam, hogy egy olyan beszélgetés vár rám, ahol én leszek az UFÓ a mondandóm üzenetével, de azt is tudtam, hogy ennek ellenére bele kell állnom az ügybe, mert fontos!

Történt ugyanis, hogy tegnap este a nagyobbik lányom kicsit feszengve félrehívott, hogy beszélni szeretne velem. Elmondta, hogy tegnap az orvosi vizsgálaton az iskolában "benéztek a puncijába". Kifaggattam, hogy pontosan mi történt, ki volt jelen..., és kiderült, hogy a doktor néni egyesével behívta egy paraván mögé a gyerekeket, megvizsgálta őket, majd váratlanul félrehúzta a bugyijukat, és megnézett valamit. Mindezt úgy, mintha a gyerekek futószalagon lettek volna, 1 perc alatt végeztek is mindennel. De a lányomat váratlanul érte a dolog, nem tudta, hogy mi történik vele és a testével, és hogy az, ami történt, az rendben van-e így!

vizsgalat_kozben_2.JPG

Reggel első dolgom volt, hogy szaladtam a tanító nénihez. Egyrészt kíváncsi voltam, hogy mit vizsgáltak, másrészt elmondani neki, hogy szerintem itt valami nagyon félrecsúszott.

Véleményem szerint ennek a vizsgálatnak ilyen formán nem szabadott volna egy iskolában megtörténnie! Nagyon jó és fontos, hogy van prevenció és szűrések iskolai keretek között! Tudom, hogy a doktor néni elfoglalt, nincs ideje mindenre, DE fontos, hogy a gyerekeket tájékoztassa arról, hogy mit fog velük és a testükkel csinálni! Vagy ha neki erre nincs ideje, akkor biztos vagyok benne, hogy 1 mondatban a tanító nénik is megteszik ezt helyette, ha nekik elmondja! Persze nyilván az még jobb lenne, ha előtte én szülőként is tudnék arról, hogy bármilyen vizsgálatra elviszik a gyerekemet (és dönthetek arról, hogy engedem-e vagy sem!), és otthon erről beszélhetnénk, de tudom, ne legyek telhetetlen!

Azt gondolom függetlenül attól, hogy gyerek vagy felnőtt az ember, joga van az olyan információkhoz, ami őt vagy a testét érintik! És joga van visszautasítania, ha valami olyan történik vele, ami neki nem OKÉ!

Ami történt, az ellene megy annak, amit mi itthon tanítunk arról, hogy mi helyes és mi nem, ha a testünkről van szó! 

A "fehérnemű szabályt" nagyon jó lenne, ha minden gyerek ismerné (függetlenül attól, hogy fiú vagy lány), mert biztonságot adhat olyan helyzetek megítélésében (és az ahhoz való viszonyulásban), amik bizonyos határokat feszegetnek. Kiko nagyon jól megmutatja a lényeget a gyerekek nyelvén:

 

Ha valakit érdekel, akkor itt van egy jó összefoglaló gyerekeknek a "fehérnemű szabályról", amit mi a nyáron megnéztünk a lányokkal (fiúknak is ugyanúgy szól :) ), és átbeszéltük velük.

Fontos kiemelnem, hogy jelen esetben "csak" egy kommunikációs elakadásról van szó, ami jó lenne, ha se a 2.c-ben, se más osztályban nem ismétlődne meg. A tanító nénink azt mondta, hogy beszélni fog a doktor nénivel erről!

És akkor zárásként álljon itt a végén a 4 alapszabály, ami segíthet abban, hogy a gyerekkori bántalmazás elkerülhető legyen:

1. A tested csak a Tiéd!

2. Van jó érintés és rossz érintés (az említett esetben jó érintés volt, de nincs ez mindig így, és ezért különösen fontos ez a téma!)!

3. Van jó titok és rossz titok!

4. A felnőtt felelőssége a megelőzés és a védelem!

 

Engem itt találhatsz meg!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

 

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr6511806761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása