„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

5 párkapcsolati tipp az elmagányosodás ellen

2016. szeptember 14. - pszicho életvezetés

Milyen egy ideális párkapcsolat? Nehéz erre a kérdésre válaszolni, mert persze mindenkinek más és más. Amikor egy párkapcsolatban vagyunk, akkor a hétköznapok rohanásában hajlamosak vagyunk arra, hogy úgy éljük az életünket, hogy csak elteljen az egyik nap a másik után, és egyszer csak azt vesszük észre, hogy nem együtt, hanem egymás mellett élünk.

Az érzelmi eltávolodás gyakori jelenség a párkapcsolatokban. Ez általában lassan alakul ki, ezért mire észrevesszük, a szakadék a két ember között már jelentős lehet.

magany.jpg

Íme 5 gyakori ok, amiatt miatt ez a szakadék kialakulhat és 5 tipp, hogy mit tehetünk ellene:

  1. Egyedüllét iránti vágy

A napi rohanás végén sokszor vágyunk egy kis egyedüllétre, főleg akkor, ha kisgyermekünk van, vagy stresszes, kimerítő a munkánk. Ilyenkor este netezünk, filmet nézünk, hogy egy kicsit kikapcsolhasson az agyunk. Ez rendben is van mindaddig, amíg nem ez válik az esti rutin részévé, ezáltal nem tudunk a párunkkal minőségi időt tölteni.

Tipp: Érdemes ilyenkor beszélni a kialakult helyzetről. Ha az egyik felet zavarja, hogy a párja minden este így kapcsolódik ki, és ezáltal nem jut idő a közös együttlétekre, akkor fontos ezt elmondani a társunknak, és átbeszélni azt, hogy kinek mire és mennyi igénye van. Így kialakítható az, hogy legyen idő, amikor egyedül lehetünk, de a másiknak legyen lehetősége arra, hogy jelezze, hogy közösen is szeretne minőségi időt eltölteni a párjával, ami lehet akár egy jó film megnézése közösen egy pohár bor mellett, vagy egy kis beszélgetés, ami nem a napi rutinról szól. Ez a kölcsönös megállapodás biztosíthatja azt, hogy mindkét fél igényei ki legyenek elégítve.

  1. A partner szomorú, lehangolt vagy depressziós

Mindenki életében előfordulhatnak olyan szakaszok, amikor több a stressz vagy az érzelmi megpróbáltatás. Ilyenkor könnyen válhatunk lehangolttá, szomorúvá vagy akár depresszióssá.

Tipp: Ha a párunkon azt látjuk, hogy olyan nehézségei vannak, amik rányomják a bélyegét a hangulatára, akkor üljünk le vele beszélgetni. Kérdezzük meg, hogy hogyan tudunk neki segíteni ebben a helyzetben, és mire van most szüksége. Ha úgy látjuk, hogy a probléma komolyabb annál, minthogy néha beszélgetünk egy kicsit, vagy elmegyünk együtt vacsizni, akkor érdemes felvetni annak a lehetőségét, hogy konzultáljon szakemberrel!

  1. Egymás hibáztatása

Igen gyakori, ha valami negatív dolog történik, akkor beindul az a mechanizmus, hogy ki kell deríteni, hogy ki a hibás. Ilyenkor gyakran a felek elkezdik hibáztatni a másikat, ami a szakadék elmélyüléséhez vezethet. Az egyik fél támad, a másik védekezésre kényszerül. De az is lehet, hogy mindekét fél támadja (hibáztatja) a másikat, de a probléma ettől csak tovább fokozódik.

Tipp: Koncentráljunk a helyzet megoldására. Attól, ha valakit kikiáltunk hibásnak, még nem vagyunk előrébb. Lehet, hogy az adott helyzetben tényleg valaki hibázott (emberek vagyunk, miért ne hibázhatnánk?), de az is lehet, hogy nem hibázott senki, mégis így alakultak a dolgok. Miután megoldódott a probléma, a hibás keresése helyett inkább nézzük meg azt, hogy legközelebb mit érdemes másképp csinálni!

  1. Elbeszélünk egymás mellett

Amikor például ez egyik fél elmondja, hogy a munkahelyén milyen problémái vannak, közben a másik a telefonját nyomkodja, majd elmeséli, hogy a tegnap megjelent új almás telefon milyen kamerával rendelkezik.

Tipp: szánjunk időt a másik meghallgatására és megértésére! Fontos, hogy el lehessen mondani a másiknak, hogy mi történik épp bennem, ki lehessen kérni a véleményét, vagy egyszerűen csak az együttérzését bizonyos helyzetekben. Ehhez is segítség lehet az igényeink megfelelő kommunikációja.

  1. Egyre kevesebb az intimitás a kapcsolatban

Az intimitás iránti igény nagyon változó és különböző. Befolyásolhatja az életkor, az együtt töltött idő hossza, stressz, napi nehézségek.

Tipp: Fontos, hogy erről az igényükről is tudjanak nyíltan beszélni a párok. Ha az igények különbözőek, akkor érdemes köztes megoldást találni. Fontos, egyik fél se érezze azt, hogy ő az áldozat, az ő igényei, szükségletei nem számítanak.

 

Egy párkapcsolatban rengeteg nehézség lehet, amellyel szembe kell nézni. Ebben tud segíteni akár a csoportos önismeret, akár egyéni terápia.

 

Ha csoportos vagy egyéni segítségre van a párkapcsolatodban szükséged, akkor keress bátran!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr1211705785

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása