„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

A testünk bölcsessége: a tüneteink üzennek

2016. június 21. - pszicho életvezetés

Napjainkban egyre szélesebb körben elterjedt az a nézet, hogy a testünk a tüneteinken keresztül üzen nekünk. Ahhoz, hogy az üzeneteit megértsük, rengeteg módszer áll rendelkezésünkre. Én mostanában sokszor a Gendlin- féle fókuszolással kísérem a hozzám fordulókat, hogy közösen megérthessük, hogy a testen keresztül mit üzen a lélek. (És persze ez fordítva is igaz: egy lélekbeli történésnek, érzetnek, lehet egy helye a testünkben.)

palackuzi.jpg

Ma délelőtt az egyik kliensem a fókusz után azt kérdezte hitetlenkedve tőlem, hogy más teste is ennyit üzenget? Persze a kérdés költői volt, de gondoltam, hogy ennek apropójaként összeszedek ide néhány olyan esetet, amikor lehetőségem volt a tüneteken keresztül kívülről rálátnom a lélek csodálatos működésére.

Katalin évek óta tartó fülzúgással és állfeszüléssel küzdött. Azt gondolta, hogy ez most már mindig el fogja őt kísérni, nem is tulajdonított neki nagy jelentőséget. Az ok, amivel felkeresett párkapcsolati probléma volt. Ahogy a közös munkánk során elkezdtük a párkapcsolati elakadását feltárni, kiderült, hogy az anyukájával van egy régóta húzódó konfliktusa. Fókuszolás során kapcsolatba tudott kerülni a rég elnyomott nehéz érzéseivel, és ráláthatott a probléma gyökerére. A tünetei ezután elkezdtek enyhülni, majd néhány hét múlva, amikor rákérdeztem, hogy mi újság a fülével, állával, meglepődve mondta, hogy észre sem vette, de az utóbbi időben nem zúg a füle, nem feszül az állkapcsa.

uzenet.jpg

Márk már egy ideje érezte, hogy szakítani szeretett volna a barátnőjével, de nem tudta meghozni a végső döntést. Genitális gombával küzdött, ami időről időre visszatért, kezelte kenőccsel, gyógyszerrel, akkor elmúlt egy rövid időre. Nem tulajdonított különösebb jelentőséget ennek a tünetnek, ezért nem is említette találkozásaink során. Fókuszolással ránéztünk arra, hogy miért olyan nehéz neki döntést hozni, miért nem meri megmondani a barátnőjének, hogy szakítani szeretne. Amikor kapcsolatba került az elakadásával, és az ahhoz kapcsolódó szorongásait a fókusz segítségével oldani tudta, szakított a barátnőjével. Az egyik találkozásunk alkalmával beszélgettünk arról, hogy a testünk üzenhet nekünk a tüneteinken keresztül, és akkor bevillant neki, hogy a gombás fertőzése már rég nem jelentkezett nála, és rálátott arra, hogy most már nincs „szüksége” rá, mert új barátnője mellett jól érzi magát.

Réka az utóbbi időben gyomorégésre panaszkodott. Ajánlottam neki, hogy nézzünk rá fókusszal a tünetére. A tünet a fókuszolás közben rögtön „elvitte” Rékát a munkahelyére. Kiderült, hogy rengeteget nyel a főnökeitől. Nem meri megmondani nekik, ha valami problémája van, mert attól fél, hogy az az állásába kerülhet. Rálátott arra, hogy ezzel a sok felhalmozott negatív érzésével nem foglalkozik, csak tartogatja magában, mivel nem meri kimondani. Fókuszban sikerült egy jó adagot elengednie ebből. Fókusz után kidolgoztunk egy stratégiát arra, hogy mit lehet kezdeni a hétköznapok szintjén a felgyülemlett indulataival. Ahogy tudatosan kezdett erre figyelni és a napjai részévé vált az indulatai elengedése, a tünetei megszűntek. Néha jelez a gyomra, de akkor tudja, hogy dolga van az érzéseivel, és aktívan tesz is azért, hogy a tünetének ne legyen oka arra, hogy tovább üzenjen neki.

Az én testem is folyton üzen. Mindig van valami, amit meg akar mutatni nekem, hogy ráláthassak, megérthessem. Azt gondolom, ha folyamatosan kapcsolatban maradunk vele, hajlandóak vagyunk meghallani, amit üzen, és megtanulni szeretni és elfogadni magunk, akkor sok akadály leküzdhetővé válik és a testi-lelki gyógyulás útjára tudunk lépni!

Sok szép találkozást kívánok a testetekkel!

A fókuszolásról itt olvashatsz bővebben: Eugene T. Gendlin: FókuszolásÉletproblémák megoldása önerőből   

Ha változtatni szeretnél,  keress bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr698828894

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása