„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Szorongás- és feszültségoldási technikák gyerekeknél

2018. július 18. - pszicho életvezetés

Az előző részben arról írtam, hogy hogyan lehet felismerni, ha a gyerekünk szorong. Most pedig a szorongás mellé a dühöt és a feszültséget is hozzákapcsolva, összegyűjtöttem néhány olyan technikát, amivel mi szülők segíthetjük a gyerekeinket abban, hogy ezeket a nehéz érzéseiket oldani tudják.

A gyerekeket még nagyon elemi erővel tudják elárasztani az érzelmek, amiket nem tudnak kontrollálni, egyszerűen szinte átfolyik rajtuk. A mi feladatunk szülőként, hogy ezt helyes mederbe tereljük, és mintát és eszközöket adjunk nekik a szorongásuk, félelmeik, dühük kifejezésére, oldására.

 oleles-szorongas.jpg

Tovább

Nehéz érzéseink nyomában

Sokszor megélhetjük azt, hogy tele vagyunk indulattal, dühvel, negatív érzésekkel, és a lehető legváratlanabb pillanatban tör ki belőlünk, és esetleg csattan a szeretteinken, vagy olyan embereken, akik véletlenül pont akkor kerültek utunkba. A nehéz érzéseink tudnak így viselkedni, mert előfordulhat, hogy azt a stratégiát választjuk, hogy inkább elkerüljük, elnyomjuk azokat. Pedig valójában azzal nem kerüljük el a fájdalmat, ha kitérünk az érzéseink elől, mert ezek az érzések valahogy utat törnek maguknak, akár egy testi tünet formájában, akár szorongás képében vagy például indulatkezelési problémaként. Vállalnunk kell a felelősséget, hogy biztonságosan megélhessük a nehéz érzéseinket, aztán pedig elengedhessük, hogy változni, változtatni tudjunk.

szomoru_no.jpg

Tovább

Életvezetési tanácsadás

„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” – mondta Lao Ce, a taoizmust megalapító filozófus, aki Krisztus előtt a 4. században élt Kínában. 

Ha úgy érzed, hogy nem érzed jól magad a bőrödben, és ezen változtatni szeretnél, akkor itt a lehetőség, hogy tegyél érte! 

Lelki problémák esetén (a teljesség igénye nélkül): önismereti és önelfogadási problémák; önbizalomhiány; félelem, szorongás, depresszió; feszültség, stressz; életkori krízisek; szexualitással kapcsolatos problémák; fájdalmas emlékek; nehezen kezelhető indulatok; kényszeres gondolatok és cselekedetek; öngyilkossági késztetések – vagy bármi egyéb, amitől rosszul érzed magad a bőrödben 

Kapcsolati problémák esetén: ide tartoznak mindazon problémák, amelyeket általában „az emberekkel”, a közvetlen környezeteddel vagy akár egy konkrét személlyel kapcsolatban megélsz. Ez lehet pl. gátlásosság, kapcsolatteremtési vagy kommunikációs nehézség, magány és elidegenedettség érzése, viselkedési probléma, családi vagy párkapcsolati konfliktus, szülőkről való leválás, gyermekek elengedése, gyász vagy egyéb veszteség élménye, munkahelyi konfliktus – és tengernyi más dolog, amit a másokkal való kapcsolatodban megélsz (vagy épp nem élsz meg, csak szeretnél). 

Testi tünetek esetén: bármilyen olyan testi tünet, ami nehezíti a hétköznapjaidat (hátfájás, zsibbadás, fülzúgás…stb.) 

eletvezetesi.JPG

 

Tovább

Hogyan ismerhetem fel, hogy a gyerekem szorong?

A szorongás mind a gyerekeknél, mind a felnőtteknél különböző élethelyzetekben, életszakaszokban átmenetileg vagy tartósan meg tud jelenni. Fontos, hogy időben felismerjük, mielőtt egyre nagyobb teret nyer az életünk és gyerekeink életének különböző területein.

Amikor a gyerekek szoronganak, akkor érdemes megvizsgálnunk, hogy történt-e a gyerek életében valami változás, ami szorongást kelt benne, de fontos szem előtt tartanunk, hogy a gyerekek sokszor „csak” tünetelnek, mintegy tükröt mutatva nekünk, hogy valami dolgunk van magunkkal. Ez azt jelenti, hogy gyakran előfordul, hogy nem a gyerek életében történik valami változás, ami előhozza a szorongást, hanem a szülők kapcsolatában, vagy munkahelyén, vagy a tágabb családban, ami a szülőkben szorongást okoz, és a gyerek átveszik ezt a szorongást.

szorongas_gyerekeknel.jpg

Tovább

....megkaptad a csodát, de dolgozni kell vele

Nők, akik már megkapták a csodát, de dolgozni kell vele
(© Depositphotos.com / Sergey Mostovoy)


- Vajon jó anya vagyok?
- Jól csinálom?
- Munka mellett hogyan lehet összeegyeztetni a háztartást és a családot?
- Hogyan legyek egyszerre anya, feleség, társ, dolgozó nő?
- Hogyan találok új társat gyerek(ek) mellett?
- A tested jelez, de nem érted, hogy mit üzen? (Testi tüneteid vannak?) 

Tovább

...az élet csodáját várod

Nők, akik az élet csodáját várják
(© Depositphotos.com / Paul Hakimata)


- Várat magára a baba?
- Vagy már a hasadban van?
- Félsz a szüléstől?
- Természetes szülésre vágysz?
- Milyen anya leszel? 

Anyává válni a legnagyobb dolog az életünkben. Ezért is fontos, hogy hogyan készülünk rá. 20 éves koromban a Kék Vonal Gyermek és Ifjúsági Lelkisegély Szolgálat önkéntes segítőjeként olyan szerencsém volt, hogy Bakó Tihamér pszichológus képzésére járhattam. Egyszer egy 40 év körüli csoporttársam azt mondta, hogy ő már nem akar a múltjával foglalkozni, elege van annak feldolgozásából… Erre Tihamér azt mondta, hogy „ha nem magadért, a gyerekeidért érdemes csinálni”. Ez a mondat mély nyomokat hagyott bennem, és azóta is sokszor eszembe szokott jutni a saját gyerekeim vagy a hozzám fordulók kapcsán. Fontos hogy mit adunk vagy mit nem adunk tovább nekik. És az is fontos, hogy ezt egy tudatos újradöntés előzze meg (Erik Berne -féle sorskönyvből való kilépés). Ebben is tud segíteni a kineziológia és az életvezetési (pszichológiai) tanácsadás. 

Ha várat magára a baba, pedig már nagyon akarjátok, annak is számtalan lelki blokkja (ami akár testi tünetet is okozhat), akadályozója lehet. Akár a múltunkból, akár a jelenben valami olyan dolog, amit előbb meg kell oldanunk ahhoz, hogy a baba megfoganjon. A kineziológia segít abban, hogy ezeket a lelki elakadásokat megtaláld, és fel tudd oldani, hogy minél előbb anyává válhass! 

Amikor várandósok leszünk, megváltozik sok szempontból az életünk. Mind lelkileg, mind testileg nagy megpróbáltatással jár ez a 9 hónap, amit különbözőképpen viselünk. Akik természetes szülésre vágynak, azok számára fontos, hogy az irányítás és a döntés joga a saját teste fölött az ő kezében maradhasson, a baba már az első pillanatban jó kezekben legyen, élvezhesse az „aranyórát”. Fontos, hogy tudatosan legyünk jelen a saját szülésünknél. 

A kineziológia lehetőséget biztosít arra, hogy a szüléssel kapcsolatos félelmeket, szorongásokat a várandósság alatt feldolgozzuk, oldjuk, ezzel nagyobb esélyt adva a szép szülésélménynek

...kiteljesedésre vágysz

- Még keresed az igazit?
- Megtaláltad már a párod, de nehézségeitek vannak?
- Sikeres vagy a munkádban, de a magánéletedben nem találod a helyed?
- Túl sok a feszültség a munkahelyeden?
- Keresed a számodra megfelelő munkát, hivatást?
- Keresed a munka és magánélet egyensúlyát?
- A tested jelez, de nem érted, hogy mit üzen? (Testi tüneteid vannak?) 

kiteljesedettno.JPG

Sok nő van, aki keresi a helyét a világban, a saját életében. Az önbizalom elengedhetetlen ahhoz, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, olyan munkát, hivatást találjunk, amiben örömünket leljük, megtaláljuk a számunkra megfelelő társat, karriert építsünk úgy, hogy mellette a magánéletünkre is legyen időnk. Fontos, hogy a nők megtalálják az egyensúlyt, harmóniát az életükben. Ehhez az életvezetési (pszichológiai) tanácsadás nyújthat hatékony segítséget. 

Felelősség fel(nem)vállalása

Hónapok óta követek babavárós csoportokat a Fb-on, mivel hamarosan ismét anyává válok. Érdekes azt megtapasztalnom, hogy mennyire nem vagyunk hajlandóak felelősséget vállalni, és mennyire egyszerű az irányítást és a döntéseket átadni másnak (főleg ha az a másik fehér köpenyben van). Azt látom, hogy bármi történik egy kismamával, arra vagyunk szocializálva, hogy más (jelen esetben egy orvos) kompetensebb a testével kapcsolatban, mint ő maga: megmondja, hogy mit egyen, igyon egy kismama, hogyan szüljön...stb. Palya Bea fogalmazta meg ezt zseniálisan egy dalában pár évvel ezelőtt a Szülésdal című számában.

És ez nem csak a kismamákkal van így, hanem sok mindennel, aminek köze van testünkhöz, lelkünkhöz: „majd az orvos megmondja, hogy mit vegyek be, ha fáj valamim…”, „majd a pszichológus/segítő megoldja ezt a problémámat…”

Nem egy kismamás poszt fog most következni…

orvos-beteg.jpg

Tovább

Találkozás a testem (lelkem) üzenetével

Mindig érdekes megtapasztalni, amikor a test tünet formájában üzenet küld. Az elmúlt 1 hétben pont ez történt velem is. Ez a mai egy kicsit személyesebb poszt lesz...

Egy friss tapasztalatomat  szeretném megosztani most veletek, hátha bátorítást tud adni másoknak is a testével való kommunikációhoz!

test_uzenete.jpg

Tovább

Emlékeink fogságában

Van olyan élményed, hogy sok év távlatából visszaemlékszel valamire, és olyan érzésed van, mintha csak tegnap lett volna? Ha ez egy rossz élményekkel teli emlék, akkor átélheted újra és újra azokat a nehéz érzéseket, amiket akkor éreztél, ami mindez veled történt.

Hogyan lehetséges ez? És hogyan akadályozza ez a működési mód a mindennapi életünket?

no_borton_2.jpg

Tovább