„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Hogyan fordul komolyra a szorongásunk a hétköznapokban?- Mindennapi szorongásaink 3. rész

2016. augusztus 09. - pszicho életvezetés

Az előző részben áttekintettük, hogy a szorongás valódi célja, hogy megóvjon minket a bajtól.

most azt fogjuk áttekinteni, hogy mik azok az esetek, amikor a szorongás elkezd problémát okozni a mindennapi életünkben.

  1. Túl gyakran vagy indokolatlanul fellépő szorongás: itt segítségül kell hívnunk a tranzakcióanalízist és a sorskönyvet, amiről korábban már írtam. Amikor gyerekek voltunk, számos olyan helyzetben kellett megfelelnünk, amit a felnőttek gördítettek elénk. Az ő útmutatásukból és viselkedésmintáikból gyerekként leszűrtünk és kialakítottunk egy csomó szabályt arra vonatkozóan, hogy hogyan kell bizonyos helyzetekben viselkednünk, mit kell ahhoz tennünk, hogy szerethetőek és elfogadhatóak legyünk, hogyan kell teljesítenünk bizonyos helyzetekben, mit kell ahhoz tennünk, hogy boldogulni tudjunk az életben. Ezeket a szabályokat (drivereket) beépítettük a sorskönyvünkbe, és felnőttként sokszor ezek irányítanak minket anélkül, hogy felülvizsgáltuk volna a gyerekkori döntéseinket.
  • „Meg kell tanulnom rendesen viselkednem az emberekkel, ha azt akarom, hogy szeressenek”- Szerezz örömet driver
  • „Soha nem szabad hibáznom!”- Légy tökéletes driver
  • „Nem szabad kimutatnom semmilyen helyzetben sem az érzéseimet!”- Légy erős driver
  • „Mindig keményen kell dolgoznom, a sikerért meg kell szenvednem!- Tégy erőfeszítést driver
  • „ Nem szabad lazítanom, gyorsan meg kell csinálnom a feladataimat”- Siess! driver

Ezek sokszor olyan szabályok, amiknek lehetetlen maradéktalanul megfelelni. Tehát ilyenkor a problémát az okozza, ha olyan szabályoknak és céloknak akarunk megfelelni, amiket mezei halandóként lehetetlen teljesíteni. Mert ugye azt nem kell magyaráznom, hogy olyan nincs, hogy valaki soha ne hibázzon, vagy hogy valakit mindenki szeressen? De mégis, ennek ellenére a drivereink olyan erősen hatnak ránk- kiterjedve életünk sok területére-, hogy komoly szorongást okoznak.

szorongasmaglya.jpg

  1. Szorongásmáglyák: a szorongás minden különösebb kiváltó ok nélkül ott lappanghat a háttérben anélkül, hogy tudatában lennénk, majd egy esemény vagy gondolat hatására lángra kap és elhatalmasodik. Ez olyan, mintha az agyadban kis papírgalacsinok lennének szétszórva, majd jön egy szikra -pl. megjelenik egy nyugtalanító gondolatunk („Lekapcsoltam otthon a gázt?”, „ Időre be tudom fejezni ezt a feladatot?” „Tetszeni fog másoknak a beszédem?”….)- és a papírgalacsinok lángra kapnak, és egyik felgyújtja a másikat. Ilyenkor már nehéz racionálisnak és konstruktívnak maradnunk. A szorongás eluralkodik rajtunk. Az agyunk folyamatos munkára van fogva, egyik aggodalomból a másikba esik. A szorongás lángjai gyorsan elemészthetik az életünket.
  2. Pánikciklus: Itt a gondolatok, események erőteljes fizikai tünetekkel tudnak párosulni, amik emlékeztetnek a szívroham tüneteire. Vannak olyanok, akik annyira félnek a szorongás fizikai tüneteitől, hogy azok megjelenése újabb szorongást vált ki belőlük.

valami szorongást vált ki →kellemetlen fizikai tüneteket okoz →ezek félelmet, aggodalmat vagy ártó gondolatokat idéznek elő →ami további szorongást vált ki →ÉS A KÖR ÚJRA INDUL

 

Láthatjuk, hogy a kockázatot nem az jelenti, amit a szorongás tehet az emberrel, hanem amit az ember tesz vagy nem tesz a szorongás miatt!

 

A következő részben arról fogok írni, hogy mi történik akkor, ha megpróbáljuk figyelmen kívül hagyni vagy elkerülni a szorongást.

 

Ha változtatni szeretnél, keress bátran!

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr189957736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása