„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Szorongási elsősegély, avagy mit tehetsz a szorongás ellen?

2016. április 27. - pszicho életvezetés

Íme egy elsősegély lista, ami mindig legyen nálad! Nyomtasd ki, tedd a pénztárcádba, hogy bármikor, amikor szükséged van rá, elő tudd venni!

Ez azért is fontos, mert amikor szorongsz, az olyan mint egy beszűkült tudatállapot: nem tudsz tisztán gondolkodni, és egyszerűbb, ha nem is kell, hanem csak végig pörgeted a listádat, és kiválasztod azt a módszert, amit az adott helyzetben leghatékonyabbnak érzel. Próbálj ki egymás után több technikát is, ha a szorongás nem enyhül!

elsosegely3.jpg

Szorongási elsősegély:

  1. Lélegezz mélyeket! Számolj 4-ig, miközben beszívod a levegőt, majd tartsd bent 8-ig, és végül 4-ig számolva engedd ki! Ismételd annyiszor, amíg enyhülni vagy megszűnni nem kezd a szorongás.
  2. Igyál egy citromfű teát, ha épp megteheted!
  3. Progresszív relaxáció: állj lábujjhegyre, vegyél egy nagy levegőt, miközben az összes izmodat megfeszíted! Maradj így, amíg a levegőd el nem fogy! Ezt megismételheted többször is egymás után.
  4. Relaxálj, meditálj, jógázz vagy végezz autogén tréninget! Ezek a módszerek abban segítenek, hogy ellazulj. Aki pedig el tud lazulni, az nem szorong! J
  5. Vegyél be egy gyógynövényes vagy homeopátiás bogyót! Ártani nem árt, ellenben megkönnyíti az erős szorongás elengedését. Rászokást nem okoz. (Ezt inkább gyorssegélynek ajánlom, ha nincs elég időd a többi technikádat bevetni.)
  6. Pozitív megerősítések mondogatása! Mondogasd magadban például: biztonságban vagyok, elengedem a szorongást, bízom magamban, megnyugszom, minden rendben van, ahogy jött, úgy EL IS MÚLIK, ….
  7. Gondolati szorongás esetén, amikor a szorongást okozó gondolatok kavarodnak benned, mondd ki határozottan, és ha lehetőséged van rá, akkor hangosan: STOP!
  8. Írd le a szorongást keltő gondolataidat egy papírra (kézzel) 50-szer!
  9. Jusson eszedbe: a szorongást okozó érzés vagy gondolat nem veszélyes, csak a szorongás mutatja annak!
  10. Légy aktív: változtass helyet, zuhanyozz le, menj ki a szabadba, sportolj, mozogj! A lényeg, hogy változtasd meg azokat a körülményeket, ahol a szorongás előjött!
  11. Hallgass zenét, kapcsold be a tévét, takaríts!
  12. Egyél egy falat csokit! Ez emeli a vércukorszintet, ami segít csökkenteni a szorongást!
  13. Beszélj róla valakivel! (Ez lehet egy barát vagy hivatásos segítő is!)

+1: Egészítsd ki a listádat bármivel, ami eddig már valaha segített neked ilyenkor! J

 

A szorongás kezelésében fontos, hogy ne csak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is megtaláljuk! Amíg az okot nem szünteted meg, addig a tünet üzenni fog Neked! Ezért fontos, hogy kérd szakember segítségét, ha a szorongásod akadályozza a mindennapjaidat!

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

http://onebrain-kineziologia.hu/eletvezetesi-tanacsadas.html

A bejegyzés trackback címe:

https://pszichoeletvezetes.blog.hu/api/trackback/id/tr958666934

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

AnnieC 2016.04.28. 21:00:46

Nem értem miért kell a homeopátiás dolgokat egyáltalán megemlíteni is... Oké, hogy nem árt de nem is használ.

Porcelán az elefántboltban 2016.04.28. 21:10:24

"+1: Egészítsd ki a listádat bármivel, ami eddig már valaha segített neked ilyenkor! "

Xanax : P

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.28. 21:23:07

" homeopátiás bogyót! Ártani nem árt, ellenben megkönnyíti az erős szorongás elengedését"
Ez kurva nagy baromság.
Ilyen alapon egy szem C vitamint is bevehetsz.

A 3. ponttal kísérleteztem, csak úgy, magamtól, mikor nagyon stresszes helyzetbe kerültem (mondjuk megállt a számlavezető rendszer és én voltam ügyeletben :D), de csak rontott a helyzeten.

De részemről a homeopátia említése hiteltelenné tette az egész posztot.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.28. 21:27:46

@Porcelán az elefántboltban: az csak akkor segít, ha nagyon rövid ideig használod. Hosszabb távon elég csúnya mellékhatásai vannak. Hozzászokás -> egyre növekvő adag kell azonos hatáshoz, függőség -> rendszeresen szedted, elhagyod hirtelen, akkor a legváltozatosabb dolgokat tapasztalhatod, mindenféle zsibbadások, alvászavar, szélsőséges esetben hallucinációk stb. Mindez tetézve olyan szintű memória romlással, ami már-már kezdődő Alzheimerre emlékeztet...
Szóval kellemes kis szer. :D

Ami kimaradt a posztból: hirtelen fellépő, eseti szorongás ellen így is lehet küzdeni, de ha állandó állapot, akkor mindenképpen doki kell.

Köldök_szösz 2016.04.28. 21:37:24

A bor. A bor jó.
A bor a folyékony szerelem.
Jól érzed magad tőle aztán szép lassan megöl.

gym 2016.04.28. 21:43:04

@Hóhér az utolsó barátod: Amit írsz a Xanaxról, az finoman szólva is durva általánosítás. Évekig szedtem, nem növekvő adagban (tehát nem volt hozzászokás), és hatásosan kezelte a szorongásaimat. Miután nagysokára javulás állt be az állapotomban, gond nélkül elhagytam egyik napról a másikra. Semmilyen elvonási tünetet nem tapasztaltam. Nyilván lehetnek szélsőséges reakciók minden irányban, függhet a szedett dózistól, de kategorikusan leírni, amit írtál, az hülyeség. Nem akarok bátorítani senkit, hogy ok nélkül szedje, de jobb szedni és normálisan élni, mint szenvedni a szorongástól.

efi 2016.04.28. 21:59:22

"A szorongás kezelésében fontos, hogy ne csak a tüneteket, hanem a kiváltó okokat is megtaláljuk!"
Ezt mindig elsütik. Aztán mégis milyen okot? Csak szólok, hogy az esetek nagy részében nincs semmiféle "ok". Pontosabban csak annyira van, mint ahogy van a kopaszságnak vagy az alacsony vérnyomásnak. Vagyis genetikai. A bökkenő csak az, hogy ezt még nagyon kevéssé ismerjük.
A cikk persze ennek megfelelően persze arra gondol, hogy minden szorongót vert az alkoholista apa, vagy megalázta a tanár az elsőben, vagy megerőszakolták 11 évesen és akkor ez az ok. Ez azonban nem így van. A szorongók nagy része mindenféle felderíthető "lelki" ok NÉLKÜL szorong!

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.28. 22:25:43

@gym: emlékezetből írtam, amit valamelyik netes oldalon a betegtájékoztatóban írtak róla. Meg amit a hasonló szerekről megtudtam az elmúlt években. És kérdés, hogy mennyit szedtél belőle. Mert napi 0.25mg, az semmi, az rövid távon semmi bajt nem csinál, de egy-két év után már az is gázos lehet. Viszont ha valaki napi 1.5-2mg-ot szed, annak a hirtelen elhagyása komoly problémákat okozhat.

AnnieC 2016.04.28. 23:10:43

@efi: Szerintem nem kell ilyen erős trauma, hogy valaki szorongjon. A mai társadalom nagyon sokmindent rákényszerít az emberekre(akik ezt hagyják), amit lehet, hogy mosolyogva viselnek, de közben maguk se veszik észre vagy nem akarják bevallani maguknak, hogy nekik ez mennyire kellemetlen. Inkább próbálják követni a normákat minthogy kilógjanak a sorból és esetleg megkockáztassák, hogy kiközösítik őket.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.29. 08:28:29

@AnnieC: engem nagyon érdekelne, miről ismerheti fel az ember az ú.n. szorongást? Erről sehol egy szó sem esett.

pszicho életvezetés · http://onebrain-kineziologia.hu/ 2016.04.29. 08:49:04

Nyugodtan írjátok meg, hogy milyen témák, kérdések érdekelnek titeket! :)
Hamarosan érkezik szorongás témakörben a Szorongás nem ellenség, és folytatódik a sorskönyv sorozat a gátló parancsok engedélyeivel...

Köldök_szösz 2016.04.29. 11:23:05

@AnnieC: Kilógok a sorból pont ezért. Nem tudom megéri-e. Teljesen izoláltnak érzem magam ami megint csak szorongáshoz vezet.

Hóhér az utolsó barátod · http://internetszemete.blog.hu 2016.04.29. 11:24:52

@pszicho életvezetés: hát ha az a szorongás, amit én értek alatta, az bizony ellenség... :(
(talán már kinőttem belőle, de a gyerek- és kamaszkorom teli volt vele)

pszicho életvezetés · http://onebrain-kineziologia.hu/ 2016.04.29. 11:32:45

@Hóhér az utolsó barátod: megértem, hogy így érzel, nagyon fárasztó, kellemetlen és kimerítő vele együtt lenni. Ezért a következő írásomban megpróbálom egy új keretbe helyezni a szorongást, ami talán segít a jelenlétének megértésében.

HavocS · http://www.obsidianshell.com 2016.04.29. 13:02:15

Nekem enyhe szorongásra a magnézium piszok jól bevált.
süti beállítások módosítása