„Ne a változástól, az állandóságtól félj!” -Lao Ce

Pszicho életvezetés- A személyre szabott támogatás

Felelősség fel(nem)vállalása

2017. október 24. - pszicho életvezetés

Hónapok óta követek babavárós csoportokat a Fb-on, mivel hamarosan ismét anyává válok. Érdekes azt megtapasztalnom, hogy mennyire nem vagyunk hajlandóak felelősséget vállalni, és mennyire egyszerű az irányítást és a döntéseket átadni másnak (főleg ha az a másik fehér köpenyben van). Azt látom, hogy bármi történik egy kismamával, arra vagyunk szocializálva, hogy más (jelen esetben egy orvos) kompetensebb a testével kapcsolatban, mint ő maga: megmondja, hogy mit egyen, igyon egy kismama, hogyan szüljön...stb. Palya Bea fogalmazta meg ezt zseniálisan egy dalában pár évvel ezelőtt a Szülésdal című számában.

És ez nem csak a kismamákkal van így, hanem sok mindennel, aminek köze van testünkhöz, lelkünkhöz: „majd az orvos megmondja, hogy mit vegyek be, ha fáj valamim…”, „majd a pszichológus/segítő megoldja ezt a problémámat…”

Nem egy kismamás poszt fog most következni…

orvos-beteg.jpg

Tovább

Találkozás a testem (lelkem) üzenetével

Mindig érdekes megtapasztalni, amikor a test tünet formájában üzenet küld. Az elmúlt 1 hétben pont ez történt velem is. Ez a mai egy kicsit személyesebb poszt lesz...

Egy friss tapasztalatomat  szeretném megosztani most veletek, hátha bátorítást tud adni másoknak is a testével való kommunikációhoz!

test_uzenete.jpg

Tovább

Emlékeink fogságában

Van olyan élményed, hogy sok év távlatából visszaemlékszel valamire, és olyan érzésed van, mintha csak tegnap lett volna? Ha ez egy rossz élményekkel teli emlék, akkor átélheted újra és újra azokat a nehéz érzéseket, amiket akkor éreztél, ami mindez veled történt.

Hogyan lehetséges ez? És hogyan akadályozza ez a működési mód a mindennapi életünket?

no_borton_2.jpg

Tovább

Elvárások csapdájában

Amikor beszélgetek valakivel, gyakran előfordul, hogy arról mesél, hogy mennyire rosszul esik neki, hogy XY soha nem hívja fel, valamelyik családtagjának eszébe sem jut, hogy segítsen neki valamiben, „tudja, hogy szarul vagyok, de nem kérdezi meg, hogy mire lenne szükségem”…stb. Ismerősek ezek a gondolatok, érzések?

elvaras_csapda.jpg

Ma délelőtt valaki zokogva érkezett meg az órára. Hamar kiderült, hogy rosszul érzi magát a bőrében, de a férje nem hallgatja meg, a szülei nem hívják fel telefonon, kevés barátja van, nem számíthat senkire. Egy ideig hallgattam a panaszáradatot, ami kezdett engem is magával ragadni, és már már elhittem, hogy tényleg teljesen kilátástalan ez a helyzet, amikor elkezdtem egy kicsit másképp figyelni a hallottakra. Egyszer csak elkezdett körvonalazódni, hogy vannak olyan dolgok (elvárások), amiket most nem kap meg, pedig szüksége lenne rá, de ezek mellett van egy csomó olyan dolog, amit viszont megkap, de észre sem vesz. És akkor eszembe jutott Chapman elmélete a szeretetnyelvről.

Tovább

Nem kell mindig tökéletesnek lenni!

„Egy versenyen vagy nyerünk, vagy tanulunk belőle”- mondta egy interjúban Hosszú Katinka. Amikor meghallottam ezt a mondatot tőle, rögtön az jutott eszembe, hogy milyen jó lenne, ha mi is így állnánk az élet dolgaihoz. De ez sajnos sokszor nem így van.

Előfordulhat, hogy van egy a „Légy tökéletes!” belső parancsunk, ami nem engedi ezt meg. Vagyis azoknak, akik rendelkeznek ezzel a működési móddal. És hogy honnan lehet tudni, hogy rendelkezem-e vele? Ennek számtalan területe van, ahol fülön lehet csípni.

post_it.jpg

Tovább

Karácsonyi tököm tele…2. rész

Az előző részben arról írtam, hogy a Karácsony bizony komoly tervezést, előkészítést igényel, és egy csomó stresszel jár. De vajon miért? Ki dönti el, hogy mi a fontos a Karácsonyig vezető úton?

Mi a legjobb a Karácsonyban? –kérdeztem meg az imént a családomat, amikor leültem megírni ezt a bejegyzést.

vicces_karacsonyi_008-1440x900.jpg

Tovább

DARE

Zseniális videó arról, hogy mi történik akkor, ha szembe merünk nézni a félelmeinkkel!

 

Ha segítségre van szükséged, keress bátran!

Pszicho életvezetés a személyre szabott támogatás a nehéz élethelyzetekben! Elfogadó légkör, meghallgatás és problémamegoldás integratív szemléletben!

Ha tetszett a cikk, oszd meg másokkal is, köszönöm!

Ha szeretnél máskor is olvasni tőlem, nyomj egy kedvelést a Fb-on!

Karácsonyi tököm tele- 1. rész

Pár hete még azon csodálkoztam az utcán, hogy az üzletek egyre előrébb hozzák a karácsonyt: mindenhol megjelentek a karácsonyi díszítések és áruk. Aztán anyukám kezdte kérdezgetni, hogy ki minek örülne Karácsonyra. “Karácsonyra?” – kérdeztem vissza, mert azt gondoltam, hogy félreértettem a dolgot. Egy idő után úgy tűnt, hogy elkerülhetetlenül és nyomasztóan kezd közeledni a karácsony. Tavalyi és korábbi emlékeim szerint az egy horror időszak, és a klienseim is mindig arról számolnak be, hogy minél előbb inkább túl lennének az egész cécón.

karacsonyi_kutya2.jpg

Tovább

A gyerekek testének tiszteletben tartása- egy iskolai orvosi vizsgálat margójára

Szülőnek lenni sokszor nehéz dolog. Ezt ma reggel a saját bőrömön ismét megtapasztalhattam, amikor baktattam az iskola felé. Tudtam, hogy egy olyan beszélgetés vár rám, ahol én leszek az UFÓ a mondandóm üzenetével, de azt is tudtam, hogy ennek ellenére bele kell állnom az ügybe, mert fontos!

Történt ugyanis, hogy tegnap este a nagyobbik lányom kicsit feszengve félrehívott, hogy beszélni szeretne velem. Elmondta, hogy tegnap az orvosi vizsgálaton az iskolában "benéztek a puncijába". Kifaggattam, hogy pontosan mi történt, ki volt jelen..., és kiderült, hogy a doktor néni egyesével behívta egy paraván mögé a gyerekeket, megvizsgálta őket, majd váratlanul félrehúzta a bugyijukat, és megnézett valamit. Mindezt úgy, mintha a gyerekek futószalagon lettek volna, 1 perc alatt végeztek is mindennel. De a lányomat váratlanul érte a dolog, nem tudta, hogy mi történik vele és a testével, és hogy az, ami történt, az rendben van-e így!

vizsgalat_kozben_2.JPG

Tovább